Print this page

21 Maj – Dita Ndëkombëtare e Çajit

Përfitime për të gjithë, nga fusha në filxhan!   

- Dita e Parë Ndërkombëtare e çajit kërkon thirrje për veprim të përbashkët për të siguruar qëndrueshmërinë e sektorit të çajit!   

Celebrimi i trashëgimisë kulturore, përfitimeve shëndetësore dhe rëndësisë ekonomike të pijeve ikonike!

Në Dhjetor 2019, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, mbështeti thirrjen nga Grupi Ndërqeveritar mbi çajin dhe shpalli 21 majin si Ditën Ndërkombëtare të Çajit,  duke i bërë thirrje FAO-s të drejtojë respektimin. Dita synon të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë socio-ekonomike të sektorit të çajit, si dhe kontributin e saj në arritjen e Axhendës së vitit 2030.

21 Maj 2020, Romë - FAO shënoi sot Ditën Ndërkombëtare të Çajit duke theksuar nevojën thelbësore për të siguruar qëndrueshmërinë e prodhimit të çajit - një bazë për jetesën e miliona fermerëve - veçanërisht në një kohë kur ekonomia botërore hyn në një reçesion dhe të ardhurat bien si një rezultat i pandemisë COVID-19.

Për shkak të pandemisë aktuale, respektimi i parë i Ditës Ndërkombëtare të Çajit u mbajt virtualisht.   

"Çaji, si një burim punësimi dhe të ardhurash, mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej vështirësive që vijnë nga rënia e tanishme ekonomike", tha drejtori i Përgjithshëm i FAO-së Qu Dongyu në fjalën e tij të hapjes në këtë ceremoni.

Duke theksuar kontributin e tij jetësor në luftën kundër urisë, zvogëlimin e varfërisë ekstreme, fuqizimin e grave, duke ruajtur ekosistemet dhe biodiversitetin, Qu inkurajoi të gjithë palët e interesuara të krijojnë partneritete dhe projekte konkrete për të zhvilluar më tej sektorin e çajit.

Për të ndërtuar një sektor më produktiv dhe elastik të çajit, shefi i FAO theksoi nevojën për politika më të mira, më shumë risi, investime të rritura dhe gjithëpërfshirje më të madhe në prodhimin dhe përpunimin e çajit.

Ai gjithashtu theksoi dimensionet sociale, kulturore dhe shëndetësore të çajit.

Ngjarja e sotme u mbajt nën temën "Përfitime për të gjithë, nga fusha në filxhan".

Në takim u mblodhën së bashku përfaqësuesit nga vendet më të mira eksportuese dhe importuese të çajit në botë, si dhe vendet kryesore prodhuese ku kultivimi i çajit është një burim i rëndësishëm i vendeve të punës dhe të ardhurave, përfshirë Argjentinën, Kinën, Indinë, Indonezinë, Kenian dhe Republikën e Koresë.

Pjesëmarrës të tjerë përfshinin Jianyun Ruan, Kryetar i Grupit Ndërqeveritar mbi Çajin, Kinë; Dr.Sharon Hall, Shefi Ekzekutiv, Shoqata e Çajit dhe Infuzioneve në Mbretërinë e Bashkuar, Mbretëria e Bashkuar; Jongcheol Kim, Drejtor i Institutit të Çajit Jeshil të Hadong, Republika e Koresë, Sangki Yoon Kryetari i Hadong, Republika e Koresë; dhe John Snell, ekspert i çajit dhe sommelier nga Kanada.

Përveç përfitimeve socio-ekonomike të çajit, folësit theksuan rëndësinë e tij si trashëgimi kulturore dhe diskutuan aspektet e tij shëndetësore dhe ushqyese duke përfshirë efektet e pijeve anti-inflamatore, antioksiduese dhe humbje peshe.

Ngjarja e sotme shfaqi gjithashtu programin e FAO's mbi Rëndësinë dhe Sistemet e Trashëgimisë Bujqësore (GIAHS) pasi katër nga vendet e përcaktuara janë vende me rritje të çajit. Këto vende janë shembuj unikë se si praktikat bujqësore stërgjyshore mund të kontribuojnë me sukses në menaxhimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore, biodiversitetin dhe përshtatjen dhe zbutjen e ndryshimit të klimës.

Një sektor i qëndrueshëm çaji për një zhvillim të qëndrueshëm!

Çaji është pija më e konsumuar në botë pas ujit, dhe një burim kryesor i jetesës dhe të ardhurave për miliona familje në vendet në zhvillim. Në fakt, pronarët e vegjël janë përgjegjës për 60% të prodhimit botëror të çajit. Megjithë kontributin e tij jetësor në zhvillimin rural dhe zbutjen e varfërisë, sektori ende përballet me një numër sfidash, duke përfshirë ndikimet e pafavorshme të motit, qasjen në tregje për prodhuesit e vegjël, mungesën e transparencës dhe qëndrueshmërinë në zinxhirin e vlerës së çajit.
Çaji mund të prodhohet vetëm në kushte të përcaktuara ngushtë agro-ekologjike prandaj dhe kultivohet në një numër shumë të kufizuar vendesh, shumë prej të cilave po ndikohen tashmë nga ndryshimet klimatike.

Për të arritur një qëndrueshmëri më të madhe në sektor, panelistët ranë dakord për nevojën e zhvillimit të strategjive për përshtatjen dhe zbutjen e ndryshimeve klimatike, promovimin e transparencës së tregut dhe qëndrueshmërinë e zinxhirit të vlerës së çajit dhe hartimin e politikave për prodhimin e qëndrueshëm të çajit, duke përfituar, para së gjithash, fermerët e vegjël.