Djele, 26 Qershor 2022
Login | Mail

INSTITUTI PËR RUAJTJEN E NATYRËS NË SHQIPËRI

Njoftime

Albanian CSOs’ in the EU membership negotiation process

12 Nentor 2020

Albanian CSOs’ in the EU membership negotiation process

Ekosistem Inovativ të menaxhimit të mbetjeve

01 Korrik 2020

Bashkëpunimi i 4 vendeve të rajonit për krijimin e një Ekosistemi Inovativ të menaxhimit të mbetjeve - Projekti S.W.A.N, i...

Udhëzime për të kontribuar në Ditarin e Natyrës

09 Qershor 2020

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri mirëpret artikuj të ndryshëm të cilët ju dëshironi t’i publikoni në Ditarin e...

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27

27 Maj 2020

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27” Hyrje Rrugëtimi...

ipa

                         csm logo 0c8a4cdd39          blueland
     ProjektiAdvokacise

Na kontaktoni

facebookwebmailgooglemap
logoTë nderuar vizitorë! Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) kërkon të japë kontributin e tij modest në përpjekjet dhe aktivitetet që zhvillohen për mbrojtjen e natyrës dhe biodiversitetit në vendin tonë, e më gjerë në rajon. Ne jemi të kënaqur që ju zgjodhët për të vizituar faqen tonë dhe jeni të mirëpritur të na kontaktoni, për çdo koment ose sugjerim qe lidhet me përmirësimin e informacionit të dhëne në këtë faqe. Faleminderit dhe punë të mbarë!

Të njohim speciet - Taxus baccata

Të njohim speciet e zonave të mbrojtura të Parkut Kombëtar Llogara, Rezervës Natyrore të Menaxhuar Karaburun dhe Lagunës së Orikumit.     


"Të njohim speciet e zonave të mbrojtura të Parkut Kombëtar Llogara, Rezervës Natyrore të Menaxhuar Karaburun dhe Lagunës së Orikumit"...specia e rradhës është "Taxus baccata"...

Kjo nismë është ndërmarrë në kuadër të projektit "Nga Mali në Det" financuar nga CEPF dhe zbatuar nga INCA.

Taxus baccata

Taksonomia e species:

- Mbretëria: Plantae
- Mbi\Ndarja: Tracheophytes
- Ndarja: Pinophyta
- Klasa : Pinopsida
- Rendi: Pinales
- Familja: Taxaceae
- Gjinia: Taxus
- Lloji : Taxus baccata

Karakteristikat e llojit: Shkurre ose dru halor me gjelbërim të përhershëm që rritet deri 10-20 m. Lëvorja është e hollë, me luspa kafe. Halat apo gjethet janë vizake, të sheshta, jeshile të errëta, 1-4 centimetra të gjata dhe 2-3 milimetra e gjerë.

Lulet mashkullore të përbëra nga 6 -14 luspa, në faqen e poshtme disa qeska pjalmore dhe lulet femërore me një bosht të shkurtër në majën e së cilës gjendet një vezë e vetme. Fruti me mish të kuqërremtë quhet aril. Arilja është 8–15 milimetra e gjatë dhe e hapur në fund. Arilet piqen nga 6 deri në 9 muaj pas pjalmimit, përkatësisht në prill-maj.

Tisi shumë tolerant ndaj hijeve, që zakonisht gjendet brenda pyllit në mënyrë individuale ose në grupe të vogla. Të gjitha pjesët e bimës, përveç frutave me mish, janë toksike, antispazmatikë, kardiotonikë, narkotikë dhe pastrues. Gjethet janë përdorur në trajtimin e astmës, bronkitit, reumatizëmit dhe epilepsisë.

Shpërndarja: Tisi (_Taxus baccata_) është një halor helmues, vendas në pjesën më të madhe të Evropës, nga Skandinavia Jugore në Afrikën Veriore. Pema është me rritje të ngadaltë, por jashtëzakonisht jetëgjatë, me disa individë që jetojnë deri në 5000 vjet.

Statusi sipas IUCN: Pak I rrezikuar (*LC*, Least Concern)

Kërcënimet: Prerja e tyre, për shkak të toksititetit kundrejt bagëtive; hapja e tokave të reja dhe prerja e tyre; faza e rigjenerimit për zëvendësimin e popullatave të prera, mjaft e vogël; dëmtimet nga marrja e kimikateve toksike të quajtura taxane për përdorime farmaceutike.

Për të siguruar një mbrojtje më efikase të këtij lloji, në rastet e vëzhgimit të saj në natyrë përgjatë ndjekjes së shtigjeve në Parkun Kombëtar të Llogara-së, ju lutem të kontaktoni në faqet e mëposhtme duke e shoqëruar me foton reale, kordinatat e vendit ku u vu re dhe emrin tuaj.

Facebook:
@INCA Albania

Kalendari i Aktiviteteve

« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Partnerët e INCA-s

 

INCA në Facebook