Monday, 20 May 2024
Login | Mail

INSTITUTE FOR NATURE CONSERVATION IN ALBANIA

Announcements

Albanian CSOs’ in the EU membership negotiation process

12 November 2020

Albanian CSOs’ in the EU membership negotiation process

Ekosistem Inovativ të menaxhimit të mbetjeve

01 July 2020

Bashkëpunimi i 4 vendeve të rajonit për krijimin e një Ekosistemi Inovativ të menaxhimit të mbetjeve - Projekti S.W.A.N, i...

Udhëzime për të kontribuar në Ditarin e Natyrës

09 June 2020

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri mirëpret artikuj të ndryshëm të cilët ju dëshironi t’i publikoni në Ditarin e...

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27

27 May 2020

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27” Hyrje Rrugëtimi...

ipa

     csm logo 0c8a4cdd39          blueland
     ProjektiAdvokacise

Contact Us

facebookwebmailgooglemap
logoDear visitors! The Institute for Nature Conservation in Albania – INCA wants to gives its contribution to the efforts and activities undertaken for the protection of natural environment and biodiversity in Albania and in the region. We are really pleased you are visiting our web site and we will welcome any comment or suggestion to improve the quality of its content sent to us. Thank you and have a nice visit!.

Të njohim speciet - Hypericum haplophylloides

Të njohim speciet e ZM të PK Llogara, RMN Karaburun dhe Lagunës së Orikumit        


Njerëzit në zonat e mbrojtura janë të lidhur me burimet natyrore dhe ekosistemet që mbështesin të ardhmen e tyre social-ekonomike dhe njohja e këtyre burimeve natyrore dhe vlerave të tyre, është e rëndësishme për të krijuar përdorim të qëndrueshëm të këtyre burimeve.

Për të lehtësuar njohjen me vlerat e burimeve natyrore në zonën e mbrojtur të Llogarasë dhe Karaburunit, po lançojme ciklin “Të njohim speciet e zonave të mbrojtura Parku Kombëtar Llogara, Rezerva Natyrore e Menaxhuar Karaburun dhe Lagunën e Orikumit” për të siguruar ruajtjen dhe përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore dhe ekosistemeve.

Kjo nismë është ndëmarrë në kuadër të projektit "Nga Mali në Det" financuar nga CEPF dhe zbatuar nga INCA.

Hypericum haplophylloides (Halacsy and Bald)

Taksonomia e species:

  • Mbretëria: Plantae
  • Mbi\Ndarja: Embriophyta 
  • Ndarja: Tracheophyta 
  • Nën\ndarja: Spermatophytina
  • Klasa: Magnoliopsida
  • Rendi: Malpighiales 
  • Familja_:Hypericaceae
  • Gjinia: Hyperichum
  • Lloji: Hypericum haplophylloides

*Karakteristikat e species*:  Është shkurrëz e ulët me kërcej deri në 25 cm, të pajisur me 4 kënde pa flatra, të shpërndarë, të degëzuar dhe rrënjëzues në bazë. Gjethet janë të shogëta me gjelbërim të përhershëm, gjatore të përmbysëta-vizake deri eliptike-vizake, të spërveshura në buzë, me gjëndër të zezë në majë. Cimat kanë3-5 lule. Braktet janë pa qerpikë. Nënpetlat janëtë pajisur me qerpikë ose me dhëmbë gjëndrorë të zinj, shyte. Petlat janë 4 herë më të gjata se kupa, me gjëndra të vogla të zeza anësore, pa bisht. Kapsula përmban kanale rrëshinore gjatësore. Gjendet në pyje malore dhe shkëmbinj. Lulëzon në periudhën Mars-Shtator.

*Shpërndarja*: Fillimisht speciet e kësaj familjeje ishin native për Evropën dhe Azinë të cilat më vonë u sollën në Botën e Re dhe në Australi nga kolonistët evropiane. Hypericum haplophylloides përfaqësohet me dy subspecie Hypericum haplophylloides subsp. haplophylloides Halacsy & Bald. (e gjendur në disa haitate: në Llogara (tek burimi i sorkadhes, burimet e Palasës, shtegu i Jul Çezarit) në anë të rrugës automobilistike në Gjipe, në Sopot, në luginën e Kardhiqit Gjirokastër) dhe Hypericum haplophylloides subsp. devollense F.K. Meyer (endemike e zonës së Devollit) të cilat vlerësohen si endemike.

*Statusi: * VU (vulnerable) sipas IUCN, të rralla dhe janë përfshirë në Listën e Kuqe të bimëve të rrezikuara. 

*Kërcënimet*: Shkatërrimi i habitatit si rezultat i djegjeve natyrore ose të qëllimshme; mbikullotja në vecanti prej dhive; turistët vendas ose të huaj të painformuar.

Për të siguruar një mbrojtje më efikase të këtij lloji, në rastet e vëzhgimit të saj në natyrë përgjatë ndjekjes së shtigjeve në Parkun Kombëtar të Llogara-së, ju lutem të kontaktoni në faqet e mëposhtme duke e shoqëruar me foton reale, kordinatat e vendit ku u vu re dhe emrin tuaj.  

Activity calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

INCA partners

 

 

 

INCA on Facebook