Djele, 26 Qershor 2022
Login | Mail

INSTITUTI PËR RUAJTJEN E NATYRËS NË SHQIPËRI

Njoftime

Albanian CSOs’ in the EU membership negotiation process

12 Nentor 2020

Albanian CSOs’ in the EU membership negotiation process

Ekosistem Inovativ të menaxhimit të mbetjeve

01 Korrik 2020

Bashkëpunimi i 4 vendeve të rajonit për krijimin e një Ekosistemi Inovativ të menaxhimit të mbetjeve - Projekti S.W.A.N, i...

Udhëzime për të kontribuar në Ditarin e Natyrës

09 Qershor 2020

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri mirëpret artikuj të ndryshëm të cilët ju dëshironi t’i publikoni në Ditarin e...

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27

27 Maj 2020

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27” Hyrje Rrugëtimi...

ipa

                         csm logo 0c8a4cdd39          blueland
     ProjektiAdvokacise

Na kontaktoni

facebookwebmailgooglemap
logoTë nderuar vizitorë! Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) kërkon të japë kontributin e tij modest në përpjekjet dhe aktivitetet që zhvillohen për mbrojtjen e natyrës dhe biodiversitetit në vendin tonë, e më gjerë në rajon. Ne jemi të kënaqur që ju zgjodhët për të vizituar faqen tonë dhe jeni të mirëpritur të na kontaktoni, për çdo koment ose sugjerim qe lidhet me përmirësimin e informacionit të dhëne në këtë faqe. Faleminderit dhe punë të mbarë!

Të njohim speciet - chondrula lugorensis

Të njohim speciet e ZM të PK Llogara, RMN Karaburun dhe Lagunës së Orikumit       


"Të njohim speciet e zonave të mbrojtura të Parkut Kombëtar Llogara, Rezervës Natyrore të Menaxhuar Karaburun dhe Lagunës së Orikumit"...specia e rradhës është "chondrula lugorensis"...

Kjo nismë është ndërmarrë në kuadër të projektit "Nga Mali në Det" financuar nga CEPF dhe zbatuar nga INCA.


CHONDRULA LUGORENSIS_ Wagner, 1914

Taksonomia e species:

- Mbretëria: Animalia
- Ndarja: Mollusca
- Klasa: Gastropoda
- Rendi: Pulmonata
- Familja: Enidae
- Gjinia: Chondrula
- Lloji: Chondrula lugorensis

Karakteristikat e species*: Chondrula lugorensis është nj` gastropod i vogël, 8-11 mm i gjatë x 3,5-4mm I gjerë me një guackë grin në të verdhë të tejdukshme, më e errët në afërsi të hapjes; me vija të trasha dhe të parregullta; 8 vorbulla konvekse; hapje e thjeshtë jo e dhëmbëzuar, me ngjyrë të bardhë në brendësi, ndonjëherë duke formuar disa struktura të ngjashme me dhëmbët; kufijtë e hapjes të lidhur në anën parietale nga një shtresë e hollë, por nuk i afrohen shumë njëri-tjetrit; hapja shumë e ngushtë. Gjendet poshtë gurëve ose në shkëmbinj të lagësht.

Shpërndarja: Specie endemike, e përhapur përgjatë zonave shkëmbore të vargmaleve të Kerauneve në Shqipërinë jugperëndimore, deri në lartësinë 1900m mbi nivelin e detit.

Statusi sipas IUCN: EU afër rrezikimit (NT-near threatened) ;Shqipëri , e rrezikuar (EN-endangered)

Kërcënimet: Nuk ka kërcënime të drejtëpërdrejta.

Për të siguruar një mbrojtje më efikase të këtij lloji, në rastet e vëzhgimit të saj në natyrë përgjatë ndjekjes së shtigjeve në Parkun Kombëtar të Llogara-së, ju lutem të kontaktoni në faqet e mëposhtme duke e shoqëruar me foton reale, kordinatat e vendit ku u vu re dhe emrin tuaj.

Facebook: INCA Albania

Kalendari i Aktiviteteve

« June 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Partnerët e INCA-s

 

INCA në Facebook